Tlačová mapa k novému modelu ŠKODA FABIA

10. srpna 2018
Všetky informácie o úspešnom malom automobile s osvieženým dizajnom a novou technikou

ŠKODA FABIA: Úspešný model s osvieženým dizajnom a novou technikou

  • Dizajn úspešného modelu charakterizuje výraznejšia predná i zadná časť vozidla
  • Pozmenené trojvalcové motory sú po novom vybavené filtrom pevných častíc
  • Ponuku asistentov obohacujú systémy zjednodušujúce vodičovi zmenu jazdného pruhu, vychádzanie z parkovacieho miesta a zapínanie diaľkových svetiel
  • Modernizovaný interiér, pri verzii hatchback voliteľné osemnásťpalcové kolesá, nové prvky Simply Clever

Štyri roky po uvedení tretej generácie na trh prešla ŠKODA FABIA modernizáciou, ktorá priniesla nové dizajnové prvky a technické novinky. FABIA prvýkrát ponúka LED predné svetlomety, LED zadné skupinové svetlá a osemnásťpalcové disky z ľahkej zliatiny dostupné pre karosársku verziu hatchback. Dizajnéri dali nový vizuál združenému prístrojovému panelu a do ponuky pridali nové materiály sedadiel, ktoré zabezpečujú svieži vzhľad interiéru a viac pohodlia cestujúcim. Rozšírená bola aj ponuka asistenčných systémov a prvkov Simply Clever. Portfólio motorov obsahuje tri agregáty s výkonom od 55 kW (75 k) do 81 kW (110 k). Motor 1,0 MPI s výkonom 44 kW (60 k) bude k dispozícii koncom roka. Obidva motory TSI sú po novom vybavené filtrom pevných častíc.

ŠKODA FABIA - prehľad noviniek:

  • Dizajn: Maska chladiča, ako aj predna a zadná časť vozidla majú dynamickejší a celkovo výraznejší vzhľad; ponuka kolies z ľahkej zliatiny po novom obsahuje aj osemnásťpalcové disky, ktoré sú k dispozícii pre karosársku verziu hatchback. Vďaka atraktívnemu ColourConceptu si zákazníci môžu individuálne prispôsobiť farebnosť svojho automobilu voľbou čiernej, bielej alebo striebornej farby strechy, A stĺpikov, vonkajších spätných zrkadiel a diskov z ľahkej zliatiny.
  • Pohonné jednotky: Motorová paleta zahŕňa jeden trojvalcový benzínový motor MPI a dva trojvalcové motory TSI s objemom 1,0 litra. Obidva motory TSI sú po novom vybavené filtrom pevných častíc.
  • LED technológie: Na slovenskom trhu majú všetky vozidlá ŠKODA FABIA v štandardnej výbave LED svetlá na denné svietenie. LED zadné skupinové svetlá sú štandardom v modeli ŠKODA FABIA MONTE CARLO. Full LED predné svetlomety sú vo výbavovom stupni STYLE a MONTE CARLO súčasťou zvýhodnených paketov výbav.
  • Asistenčné systémy: Už aj tak rozsiahla škála prvkov aktívnej a pasívnej bezpečnosti sa rozrástla o nové asistenčné systémy, ktoré pomáhajú vodičovi pri zmene jazdného pruhu, vychádzaní z parkovacieho miesta a prepínaní medzi diaľkovými a stretávacími svetlami. Tieto systémy boli donedávna bežnou výsadou vozidiel vyšších tried.
  • Interiér: Palubnej doske dominuje prepracovaný združený panel s novým vzhľadom kruhových prístrojov a displejov, ktoré sú teraz lepšie čitateľné. Celkový dojem umocňujú nové dekoračné prvky a kvalitnejšie materiály. V závislosti na výbavovom stupni majú sedadla dvojfarebné vzory poťahových látok alebo môžu byť potiahnuté kombináciou mikrovlákna (Suedia) a látky. Kontrastné švy dodávajú interiéru výnimočný vzhľad.
  • Komfortné prvky: Vďaka novej komfortnej funkcii možno dlhým stlačením ovládacieho tlačidla vo výplni dverí automaticky zatvárať a otvárať každé elektricky ovládané okno. Okrem toho možno tiež otvoriť a zavrieť všetky elektricky ovládané okná naraz podržaním tlačidla zamknutie alebo odomknutie automobilu na kľúči s diaľkovým ovládaním. Nové osvetlenie odkladacej schránky v stredovej konzole je súčasťou štandardnej výbavy vo výbavovom stupni STYLE a vo variante MONTE CARLO.
  • Infotainment: Infotainment systém Amundsen ponúka v balíčku služieb Infotainment Online funkcie konektivity, ďalej Wi-Fi hotspot a vďaka ŠKODA Media Command 2.0 prepojenie až s dvoma tabletmi na palube. Novinkou v ponuke je aj infotainment systém Swing Plus so 6,5-palcovým farebným displejom.
  • Simply Clever: ŠKODA FABIA ponúka mnoho prvkov Simply Clever. Novinkou sú dva USB konektory pre pasažierov na zadných sedadlách alebo odnímateľné LED svietidlo v batožinovom priestore modelu ŠKODA FABIA COMBI.
  • ŠKODA FABIA MONTE CARLO: Lifestylový variant ponúka originálny vzhľad exteriéru aj interiéru. Predný spojler, strešný spojler a zadný difúzor sú vždy v čiernej farbe. Obidva B stĺpiky a nástupne lišty zdobí plaketka MONTE CARLO. Bočné prahy sú čierne. Palubnú dosku zdobí nová lišta v dekóre Carbon. Optickým odkazom na svet motoršportu sú bielymi kontrastnými švami zdobené športové sedadlá potiahnuté kožou s karbónovým vzhľadom spoločne s červenými švami vo výplni predných dverí a na voliteľnej stredovej opierke.

Exteriér: Nové dizajnové prvky umocňujú osobitý vzhľad automobilu

  • Výraznejšia maska chladiča aj dizajn predného a zadného nárazníka
  • Osviežený dizajn a široká ponuka farieb zvyšujú atraktívnosť automobilu
  • Dostupné sú nové svetlá s LED technológiou, bežné skôr vo vozidlách vyšších tried
  • Nová ponuka diskov z ľahkej zliatiny, v karosárskej verzii hatchback voliteľné osemnásťpalcové kolesá

Exteriér prepracovaného automobilu ŠKODA FABIA charakterizujú kompaktné rozmery, výrazné línie a dynamický dizajnový jazyk. Prepracovaná maska chladiča, nový dizajn predného a zadného nárazníka a nové LED predné svetlomety, ktoré sú súčasťou zvýhodnených paketov vo výbavovom stupni STYLE a pre model ŠKODA FABIA MONTE CARLO,ktorý má aj LED zadné skupinové svetlá, dodávajú automobilu ŠKODA FABIA výraznejší charakter. Vďaka novým kolesám z ľahkej zliatiny automobil pôsobí dynamickým dojmom.

Pre Karla Neuholda, vedúceho dizajnu exteriéru v ŠKODA AUTO, bol vývoj exteriéru automobilu ŠKODA FABIA zároveň výzvou i príležitosťou. „Modernizovaný model ŠKODA FABIA okúzli elegantným, kvalitným a zároveň sviežim dizajnom, vďaka ktorému je atraktívnejší pre mladších zákazníkov. Zdôraznili sme typické prvky dizajnového jazyka značky ŠKODA a automobilu sme dali ešte osobitnejšiu tvár,“ dodáva Neuhold.

Nové tvary: Svieži a dynamický vzhľad

Predok automobilu zdobí prepracovaná maska chladiča s vertikálnymi lamelami. Novým predným svetlometom a nárazníku s integrovanými hmlovými svetlometmi dominujú čisté línie, odkazujúce na kryštalický dizajn typický pre značku ŠKODA. Nové svetlomety sú kľúčovým dizajnovým prvkom modernizovanej prednej časti.

Nové svetlá: LED predné svetlomety v rámci výhodných paketov vo výbavovom stupni STYLE a vo variante MONTE CARLO

Predné Full LED svetlá sú súčasťou zvýhodnených paketov vo výbavovom stupni STYLE a v modeli MONTE CARLO. A vôbec po prvýkrát má automobil ŠKODA FABIA v štandardnej výbave vo variante MONTE CARLO LED zadné skupinové svetlá. Vďaka LED technológii je v zadných svetlách opäť výrazný tvar písmena C, typický pre automobily značky ŠKODA. O atraktívny a nadčasový vzhľad zadnej časti sa stará taktiež nový zadný nárazník s integrovanými odrazkami.

Nové kolesá: od pätnásťpalcových až po novo ponúkané osemnásťpalcové

Disky z ľahkej zliatiny sú vo výbavovom stupni ACTIVE k dispozícii na želanie; od výbavového stupňa AMBITION sú pre model ŠKODA FABIA súčasťou štandardnej výbavy. Novinkou pre automobil ŠKODA FABIA s karosériou hatchback sú voliteľné aj 18” čierne leštené kolesá Vega. Zákazníci si môžu vyberať zo šiestich nových dizajnov kolies z ľahkej zliatiny.

Široké možnosti farebnej individualizácie karosérie

Modernizovaná ŠKODA FABIA ponúka na výber z palety 15 farieb karosérie, iba sivá Steel je určená exkluzívne pre model ŠKODA FABIA MONTE CARLO. Navyše, vďaka atraktívnemu ColourConceptu si zákazníci môžu individuálne prispôsobiť farebný vzhľad automobilu v karosárskej verzii hatchback voľbou černej, bielej alebo striebornej farby strechy, A stĺpikov, vonkajších spätných zrkadiel a na želanie dodávaných 16“ kolies z ľahkej zliatiny Vigo.

Interiér: Veľkorysý priestor vďaka premyslenému dizajnu

  • Kvalitné materiály pre vyššiu úroveň pohodlia
  • Nové dekoračné prvky umocňujú celkový dojem z interiéru automobilu
  • Združené prístroje v novom dizajne sú lepšie čitateľné
  • Rozšírená ponuka praktických prvkov Simply Clever uľahčuje používanie automobilu v každodennej prevádzke

Interiér prepracovaného modelu ŠKODA FABIA pôsobí vďaka novým materiálom a prvkom komfortnejším a štýlovejším dojmom. Úžitkovú hodnotu vozidla ďalej zvyšujú nové prvky Simply Clever. Aj napriek kompaktným vonkajším rozmerom automobil ŠKODA FABIA ponúka priestor pre piatich cestujúcich a batožinový priestor so základným objemom 330 l, ktorý patrí k najväčším vo svojej triede. ŠKODA FABIA je ideálnym spoločníkom v práci i vo voľnom čase.

Štýlovejšia: Nové materiály v interiéri

Interiér modelu ŠKODA FABIA sa vyznačuje kvalitným spracovaním a pre značku ŠKODA typickou vysokou funkčnosťou. Nové poťahové materiály sedadiel ponúkané vo výbavových stupňoch Ambition a Style a v modeli ŠKODA FABIA MONTE CARLO dodávajú interiéru sviežu atmosféru. O dynamický dojem sa starajú dvojfarebné vzory poťahových látok a kontrastné švy v lakťových opierkach dverí a na voliteľnej stredovej opierke. Vo výbavovom stupni Style je na želanie dostupné biele alebo béžové prešívanie v lakťových opierkach dverí a na stredovej lakťovej opierke, ďalej je k dispozícii čalúnenie sedadiel v kombinácii materiálov Suedia a látky. Voliteľné sú aj športové sedadlá s červenými kontrastnými švami. Nové farby a dekoračné prvky zdobia tiež nový vzhľad palubnej dosky.

Na želanie sú k dispozícii aj ďalšie možnosti individuálneho usporiadania interiéru, napr. Dynamic Paket. Jeho súčasťou sú čierne športové sedadlá s čalúnením v kombinácii materiálu Suedia a látky s červenými kontrastnými švami, športový multifunkčný volant, hliníkové pedále, dve ozdobné lišty palubnej dosky, čierny strop a výplne dverí s červenými švami na lakťových opierkach.

Komfortnejšia: Jednoduchšie ovládanie pre viac pohodlia

Dizajnéri značky ŠKODA prepracovali vzhľad prístrojov v prístrojovom štíte, takže ukazovatele sú teraz lepšie čitateľné. Ďalším prvkom, ktorý ponúka výbavový stupeň Style a model ŠKODA FABIA MONTE CARLO v štandardnej výbave, je osvetlenie odkladacej schránky v stredovej konzole. Uložené predmety tak možno v tme ľahšie nájsť.

Komfortnejšie je tiež ovládanie elektrických okien. Dlhým stlačením príslušného ovládacieho tlačidla možno automaticky zatvárať a otvárať elektricky ovládané okno, tlačidlo tak už nie je nutné držať celú dobu. Po novom je táto funkcia dostupná pre všetky elektricky ovládané okná, doteraz ju malo len okno vo dverách vodiča. Okrem toho možno tiež naraz otvoriť a zavrieť všetky elektricky ovládané okná zvonka auta. Stačí podržať tlačidlo zamknutia alebo odomknutia automobilu na kľúči s diaľkovým ovládaním.

Priestrannejšia: Veľkorysá ponuka miesta

Navzdory kompaktnej dĺžke 3 997 mm a rázvoru 2 470 mm ponúka interiér vozidla ŠKODA FABIA veľkorysý priestor až pre piatich cestujúcich. Karosárska verzia hatchback disponuje jedným z najväčších batožinových priestorov v triede malých automobilov. Základný objem 330 litrov možno sklopením zadných sedadiel, delených v pomere 60:40, rozšíriť až na 1 150 litrov. ŠKODA FABIA COMBI s dĺžkou 4 262 mm ponúka vo svojej triede dokonca najväčší batožinový priestor, ktorého objem sa pohybuje od 530 do 1 395 litrov.

Jednoduché a premyslené: Nové prvky Simply Clever

Modernizovaný model ŠKODA FABIA ponúka tiež nové prvky Simply Clever, ktoré uľahčia každodenné používanie automobilu. Jedným z nich je napríklad obojstranný koberec v batožinovom priestore. Podľa potreby možno použiť buď stranu s textilným, alebo ľahko umývateľným pogumovaným povrchom. Ďalšou novinkou je držiak tabletu alebo dva USB konektory pre cestujúcich na zadných sedadlách určené na nabíjanie smartfónov alebo iných mobilných zariadení. ŠKODA FABIA COMBI má po novom v batožinovom priestore odnímateľné LED svetlo, ktoré sa automaticky nabíja počas jazdy. Svetlo je vybavené magnetmi, takže sa dá ľahko pripevniť napríklad na karosériu vozidla.

Vybrané prvky Simply Clever v automobiloch ŠKODA FABIA a ŠKODA FABIA COMBI:

  • Dva USB konektory pre cestujúcich na zadných sedadlách
  • Držiak tabletu pre cestujúcich na zadných sedadlách
  • Obojstranný koberec v batožinovom priestore
  • Odnímateľné LED svetlo v batožinovom priestore (ŠKODA FABIA COMBI)
  • Škrabka na ľad v kryte palivovej nádrže
  • Držiak parkovacích lístkov na vnútornej strane A stĺpika na strane vodiča
  • Držiak reflexnej vesty vo všetkých dverách
  • Odpadkový kôš vo výplni dverí
  • Držiak na multimediálne prístroje
  • Držiak na dáždnik pod sedadlom spolujazdca (vrátane dáždnika)
  • Sieťové vrecká na vnútornej strane operadiel predných sedadiel
  • Držiak fľaše s objemom 1,0 litra v odkladacej schránke pred spolujazdcom
  • Držiak fľaše s objemom 1,5 litra v predných dverách
  • Držiak fľaše s objemom 0,5 litra v zadných dverách
  • Pružná odkladacia schránka v batožinovom priestore
  • Háčiky na tašky v batožinovom priestore
  • Sieťový program pre batožinový priestor s dvoma sieťami
  • Sieťový program pre batožinový priestor s troma sieťami (ŠKODA FABIA COMBI)
  • Deliaca sieť (ŠKODA FABIA COMBI)
  • Odnímateľný roletový kryt, ktorý sa po dotyku zvinie do zadnej polohy (ŠKODA FABIA COMBI)
  • Medzipodlaha v batožinovom priestore (ŠKODA FABIA COMBI)

Pohonné jednotky: Dynamické a úsporné benzínové motory spĺňajú najprísnejšie emisné normy

  • Na výber tri úsporné trojvalcové benzínové motory s objemom 1,0 litra
  • Dva motory TSI a jeden motor MPI s výkonmi od 55 kW (75 k) do 81 kW (110 k)
  • Všetky motory vybavené dvoma katalyzátormi a preprogramovanou riadiacou jednotkou
  • Motory TSI teraz aj s filtrom pevných častíc, voliteľná sedemstupňová prevodovka DSG

ŠKODA FABIA ponúka tri dynamické a úsporné trojvalcové benzínové motory s objemom 1,0 litra a s výkonmi od 55 kW (75 k) do 81 kW (110 k). Najsilnejší motor je na želanie dodávaný tiež s automatickou sedemstupňovou prevodovkou DSG. Motor 1,0 MPI s výkonom 44 kW (60 k) bude k dispozícii v priebehu roka. Obidva motory TSI sú vybavené aj filtrom pevných častíc.

Česká automobilka sa v portfóliu motorov automobilov ŠKODA FABIA zameriava na dynamické a úsporné benzínové motory. Všetky trojvalcové motory majú objem 1,0 litra. Technicky sa motory odlišujú o.i. spôsobom vstrekovania paliva a plnením. Spoločnosť ŠKODA AUTO vykonala vo všetkých motoroch rad technických zmien. Po novom majú všetky motory druhý katalyzátor a tiež došlo k úprave riadiacej jednotky motoru.

Motor MPI s výraznými technickými zmenami

Vstrekovacie trysky sa teraz starajú o efektívnejšie rozprášenie paliva. Pre lepšie riadenie zmiešavacieho pomeru bola tiež zmenená lambda sonda. Motor MPI má nepriame vstrekovanie paliva a jeho výkon predstavuje 55 kW (75 k). V kombinácii s motorom 1.0 MPI s výkonom 55 kW predstavuje kombinovaná spotreba 4,9 l/100 km a hodnota emisií CO2 111 g/km.

Motory TSI vybavené turbodúchadlom a filtrom pevných častíc

V prípade motorov TSI bol zvýšený vstrekovací tlak paliva. Okrem zmien na výfukovom systéme, vrátane turbodúchadla, bol optimalizovaný aj olejový a chladiaci systém motora. Vďaka použitiu nových materiálov sú motory odolnejšie voči vyšším teplotám. Zmenené bolo aj naprogramovanie riadiacich jednotiek motora. Po novom je použitý filter pevných častíc, ktorý znižuje množstvo vypúšťaných častíc jemného prachu. Navyše bola upravená senzorika motora na riadenie a diagnostiku systému filtrácie pevných častíc. Najvyšší výkon motorov TSI predstavuje 70 kW (95 k), resp. 81 kW (110 k). V kombinácii s motorom 1,0 TSI / 70 kW predstavuje kombinovaná spotreba automobilu ŠKODA FABIA COMBI 4,6 l/100 km a hodnota emisií CO2 106 g/km. V kombinácii s motorom 1,0 TSI s výkonom 81 kW a šesťstupňovou manuálnou prevodovkou predstavuje kombinovaná spotreba automobilu ŠKODA FABIA COMBI 4,7 l/100 km a hodnota emisií CO2 107 g/km.

Najvýkonnejší motor TSI na želanie aj so sedemstupňovou prevodovkou DSG

Na prenos hnacej sily na predné kolesá štandardne slúži manuálna päťstupňová prevodovka. Najvýkonnejší motor 1,0 TSI s výkonom 81 kW (110 k) môže byť okrem štandardne dodávanej šesťstupňovej manuálnej prevodovky voliteľne vybavený aj automatickou sedemstupňovou prevodovkou DSG a s možnosťou manuálneho radenia.

Bezpečnosť: Nové asistenčné systémy a svetelná technika LED

  • ŠKODA FABIA ponúka inovatívne asistenčné systémy bežné skôr vo vozidlách vyšších tried
  • Aktuálne sú k dispozícii systémy Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert low a asistent diaľkových svetiel Auto Light Assist
  • Zadné LED svetlomety v štandardne pre model ŠKODA FABIA MONTE CARLO

Vďaka širokej ponuke asistenčných systémov prepracovaný automobil ŠKODA FABIA ponúka vysokú úroveň bezpečnosti a nové prvky v segmente malých vozidiel, ktoré doteraz boli dostupné skôr v automobiloch vyšších tried. V novej verzii ponúka model ŠKODA FABIA systémy Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert low a Auto Light Assist. Prvýkrát sú k dispozícii aj LED svetlomety.

K štandardnej výbave vozidla ŠKODA FABIA patrí, samozrejme, rozsiahla škála prvkov aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Súčasťou štandardnej výbavy sú okrem iného elektronická kontrola stability ESC s ABS, MSR, ASR, HBA, EBD, multikolízna brzda, elektronická uzávierka diferenciálu XDS alebo kontrola tlaku v pneumatikách. V interiéri chráni cestujúcich šesť airbagov. Pomocou úchytov Isofix možno tiež rýchlo, jednoducho a bezpečne pripevniť dve detské sedačky.

Asistenčné systémy: Novinkou v ponuke sú systémy bežné skôr v autombiloch vyšších tried

Na želanie možno ponuku prvkov bezpečnosti rozšíriť o adaptívny tempomat ACC, cúvaciu kameru, parkovacie senzory vpredu a vzadu, rozpoznávanie únavy vodiča Driver Alert, alebo o svetelného a dažďového asistenta Light and Rain Assist. Novinkou v ponuke automobilu ŠKODA FABIA sú tri ďalšie asistenčné systémy Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert low a asistent diaľkových svetiel Auto Light Assist.

Blind Spot Detect

Voliteľný Blind Spot Detect zvyšuje bezpečnosť pri jazde na viacprúdových cestách a pri predbiehaní. Radarové senzory monitorujú dianie za vozidlom a vedľa neho. LED kontrolka vo vonkajšom spätnom zrkadle varuje pred vozidlom, ktoré sa rýchlo blíži zozadu alebo sa už nachádza v mŕtvom uhle.

Rear Traffic Alert low

Systém Rear Traffic Alert low využíva zadné radarové senzory automobilu ŠKODA FABIA na sledovanie dopravnej situácie za vozidlom pri vychádzaní z parkovacieho miesta alebo z výjazdov. Na nebezpečenstvo kolízie upozornňuje varovný tón a kontrolka na palubnom displeji.

Asistent diaľkových svetiel Auto Light Assist

Auto Light Assist znižuje nebezpečenstvo oslnenia ostatných vodičov diaľkovým svetlom. Akonáhle predná kamera automobilu zaznamená protiidúce vozidlá alebo vozidlá idúce pred ním, systém automaticky prepne diaľkové svetlá na stretávacie. Auto Light Assist je k dispozícii pre halogénové svetlomety so žiarovkami H7 aj pre LED predné svetlomety, ktoré sú štandardne dodávané vo výbavovom stupni Style a v modeli ŠKODA FABIA MONTE CARLO.

Predné svetlomety s technikou LED

LED zadné skupinové svetlá sú štandardom v modeli ŠKODA FABIA MONTE CARLO. Full LED predné svetlomety sú vo výbavovom stupni STYLE a MONTE CARLO súčasťou zvýhodnených paketov výbav. LED svetlomety tiež disponujú novou funkciou Corner. Kým autmobily s halogénovými svetlami používajú pre prisvietenie do zákrut hmlové svetlomety, v LED svetlometoch túto funkciu preberá dióda, ktorá je integrovaná priamo v združenom svetlomete.

Nové LED svetlomety majú oveľa vyššiu svietivosť a nižšiu spotrebu energie. Pritom majú dlhšiu životnosť. Stretávacie a diaľkové svetlo tvorí jedna dióda, druhá sa stará o prisvietenie do zákrut. Ďalšie štyri diódy regulujú svetlo pre denné svietenie a pozičné svetlo. Stretávacie svetlo nového LED systému dodáva o 66 % viac svetla než predchádzajúce vrcholná verzia.

Pokrok sa dostavil aj do základnej verzie svetlometov. V porovnaní s doterajšou dosahujú nové základné svetlomety v prípade stretávacieho svetla až o 39 % vyššiu svietivosť. Tieto svetlomety sú vybavené jednou halogénovou žiarovkou H7 pre stretávacie a jednou pre diaľkové svetlo. Ďalej aj svetlom pre denné svietenie s vyššou svietivosťou, ktoré sa skladá zo 4 diód.

Zadné skupinové svetlá sú tiež k dispozícii s technológiou LED

LED zadné skupinové svetlá sú súčasťou štandardnej výbavy v modeli ŠKODA FABIA MONTE CARLO. Šesť diód, ktoré tvoria brzdové svetlo, má vyššiu svietivosť a rozsvecujú sa bez omeškania, čím prispievajú k vyššej bezpečnosti. Dva ďalšie LED lúče v zadných svetlách tvoria jasne viditeľný tvar písmena C, ktorý je pre značku ŠKODA typický. Oba LED lúče sú kryté špeciálnym čírym sklom s pieskovaním. Zaručuje, že svetlo pôsobí opticky väčšie a kompaktnejšie. Štruktúra zadných svetiel bola navyše doplnená o kryštalické prvky, typické pre vozidlá značky ŠKODA. LED technológia zvyšuje aktívnu bezpečnosť a ponúka dlhšiu životnosť. Hmlové svetlo nie je súčasťou koncového svetla, ale nachádza sa pod ním. Spätné svetlo a smerové svetlá používajú klasické žiarovky, zadné hmlové svetlo halogénové žiarovky.

Infotainment a konektivita: Špičkové prepojenie vozidla so smart zariadeniami

  • Nový infotainment systém Swing Plus so 6,5" dotykovým displejom a technológiou SmartLink+
  • Online informácie a vzdialený prístup k funkciám vozidla
  • Pomocou aplikácie ŠKODA Media Command možno funkcie infotainmentu ovládať až z dvoch pripojených tabletov či iných smart zariadení
  • Rozšírená ponuka funkcií služieb ŠKODA Connect

Pre súčasnú mladú generáciu je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života digitalizácia a konektivita. Modernizácie sa tak dočkali v prepracovanom voze ŠKODA FABIA aj infotainment systémy a služby ŠKODA Connect. Vôbec prvýkrát sa v ponuke automobilu ŠKODA FABIA objavuje infotainment systém Swing Plus, ktorý rovnako ako systém Swing a vrcholný model Amundsen ponúka 6,5" farebný dotykový displej a zároveň umožňuje prepojenie s mobilnými zariadeniami.

Infotainment: Displej s veľkosťou 6,5" a široké možnosti konektivity

Prepracovaná ŠKODA FABIA ponúka štyri hudobné a infotainment systémy. Už základný hudobný systém Blues disponuje USB konektorom a slotom na SD kartu. Infotainment systémy Swing, Swing Plus a Amundsen ponúkajú dotykový displej s veľkosťou 6,5". Externé prístroje je možné pripojiť pomocou bluetooth alebo USB. Infotainment systémy Swing Plus a Amundsen podporujú tiež technológiu SmartLink+ (Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ a SmartGate). Aplikácie na smartfóne tak možno ovládať aj cez displej infotainment systému. Systém Amundsen disponuje druhým bluetooth rozhraním a Wi-Fi hotspotom. Na želanie ponúka aj služby Infotainment Online a hlasové ovládanie. Infotainment systémy Swing, Swing Plus a Amundsen ponúkajú na želanie DAB príjem, cúvaciu kameru a dva USB konektory pre cestujúcich na zadných sedadlách.

Používanie digitálnych médií je vďaka infotainment systému Amundsen v kombinácii s funkciou ŠKODA Media Command 2.0 obzvlášť ľahké. Ovládanie zaisťuje bezplatná aplikácia, ktorá umožňuje ovládanie funkcií infotainment systému až dvomi tabletmi pripojenými cez Wi-Fi. Vďaka novej funkcii Parental Control môžu rodičia rozhodovať, na čo sa budú ich deti na zadných sedadlách pozerať. Pripojené prístroje môžu byť tiež použité ako diaľkový ovládač napr. na ovládanie hlasitosti. Tiež je možné zaslať do navigačného systému navigačné ciele.

Špičková konektivita: Služby ŠKODA Connect

Mobilita znamená oveľa viac, než len presun z bodu A do bodu B. Preto služby ŠKODA Connect v automobile ŠKODA FABIA ponúkajú stále sa rozširujúce portfólio služieb, vďaka ktorým je jazda ľahšia a bezpečnejšia. Mobilné online služby ŠKODA Connect zahŕňajú oblasti Infotainment Online, Care Connect a Tiesňové volanie.

V rámci služieb Infotainment Online získava infotainment systém Amundsen dopravné informácie online v reálnom čase, predpoveď počasia, ceny pohonných hmôt alebo informácie o voľných parkovacích miestach. Služby Care Connect obsahujú Proaktívnu servisnú službu a funkciu vzdialeného prístupu k vozidlu Remote Access. V prípade potreby zaistí Proaktívna servisná služba spojenie so zákazníckym servisom, ktorého pracovníci odpovedia na technické otázky o automobile, alebo s odborným servisom, s ktorým možno dohodnúť termín servisnej prehliadky. Okrem toho je tiež možné sa po jednoduchej registrácii vzdialene pripojiť k vozidlu cez webový portál ŠKODA Connect alebo pomocou aplikácie ŠKODA Connect (dostupná aj pre smart hodinky). Týmto spôsobom možno zistiť, kde je vozidlo zaparkované, koľko zostáva benzínu v palivovej nádrži alebo či sú zatvorené okná. Tiesňové volanie sa aktivuje automaticky v prípade aktivácie zadržiavacích bezpečnostných systémov. Zároveň je možné spustiť ho aj manuálne.

ŠKODA FABIA MONTE CARLO robí česť svojmu menu

  • Lifestylový variant so športovým nádychom
  • LED zadné skupinové svetlá a prepracovaný, čierny dvojdielny predný spojler
  • Interiér charakterizujú karbónový vzhľad a farebné kontrastné švy
  • 18" disky z ľahkej zliatiny a panoramatická strecha na želanie

Monte Carlo, časť Monackého kniežatstva, je synonymom pre životný štýl, eleganciu a motoršport v tej najčistejšej podobe. Automobil ŠKODA FABIA MONTE CARLO kombinuje tieto atribúty a zároveň odkazuje na úspechy vozidiel značky ŠKODA v legendárnej Rallye Monte Carlo. Obľúbený model so športovým nádychom má nový, dynamickejší predok, prepracovaný dvojdielny predný spojler a zmenený zadný difúzor. Súčasťou štandardnej výbavy sú LED zadné skupinové svetlá. Športový a elegantný vzhľad interiéru podčiarkujú nové materiály a farebné kontrastné švy.

Exteriér: Lifestylová variant so športovým nádychom

Označenie Monte Carlo pripomína tradíciu motošportu. Rallye Monte Carlo, ktorá sa prvýkrát jazdila v roku 1911, je najstaršou súťažou v aktuálnom kalendári majstrovstiev sveta a rýchlostná skúška Sisteron je všetkým veľmi dobre známa. Ako sa to všetko odzkadľuje na modeli ŠKODA FABIA MONTE CARLO? Športový charakter automobilu je na prvom mieste.

Mriežka prepracovaného chladiča, strecha, dvojdielny predný spojler pod predným nárazníkom, vonkajšie spätné zrkadlá a štandardne dodávané 16" disky z ľahkej zliatiny Italia sú v čiernom vyhotovení. Difúzor v novom dizajne dodáva zadnej časti športové rysy. Obidva B stĺpiky a nástupné lišty zdobí plaketka MONTE CARLO. Bočné prahy sú v čiernom prevedení. Okrem sivej nemetalickej farby Steel, ktorá je špeciálne vyhradená modelu ŠKODA FABIA MONTE CARLO, je v ponuke ešte ďalších desať farieb karosérie.

ŠKODA FABIA MONTE CARLO ponúka na želanie tiež panoramatickú strechu a ďalšie čierne disky z ľahkej zliatiny, napríklad Torino s priemerom 17". Prvýkrát sú tiež v ponuke čierne leštené 18" disky Vega, dostupné pre karosársku verziu hatchback. Model ŠKODA FABIA MONTE CARLO je ponúkaný v kombinácii so všetkými motormi.K dispozícii nie je len pri motorizácii 1,0 MPI 44 KW.

Interiér: Kvalitné materiály, športovo-elegantný vzhľad

Čierna farba dominuje aj v interiéri. Čierne je obloženie stropu, stĺpikov aj stredová konzola. Červené švy na opierkach predných dverí a na stredovej lakťovej opierke, ktorá je dostupná na želanie, vytvárajú dynamickejší dojem. Novinkou je osvetlenie odkladacej schránky v stredovej konzole. Tradíciu motoršportu pripomína aj karbónový vzhľad palubnej dosky. Športové sedadlá sú potiahnuté kožou s karbónovým vzhľadom, ktorú zdobia biele kontrastné švy. O správny zvuk sa stará štandardne dodávaný infotainment systém Swing.


ŠKODA FABIA: Dve dekády úspechov

  • Viac ako 4 milióny predaných vozidiel ŠKODA FABIA od uvedenia na trh v roku 1999
  • Obľúbený malý automobil patrí medzi najžiadanejšie modely českej automobilky
  • Najväčším odbytovým trhom automobilu ŠKODA FABIA je Nemecko
  • Modernizovaná verzia vozidla prináša technológie známe z vozidiel vyšších tried

Od uvedenia na trh v roku 1999 boli zákazníkom dodané viac než štyri milióny vozidiel ŠKODA FABIA. Ide o veľmi úspešný automobil a o jedno z najpredávanejších vozidiel vo svojej triede, na Slovensku dlhodobo najpredávanajší model. Tento malý automobil z Mladej Boleslavi je druhým najdlhšie vyrábaným modelom českej automobilky a dopyt po ňom je stále vysoký.

Šikovný recept na dlhodobý úspech: Veľkorysá ponuka miesta a vysoká úžitková hodnota

Napriek kompaktným rozmerom ŠKODA FABIA disponuje tradične veľkorysou ponukou miesta pre cestujúcich i batožinu. Je tak ideálnym spoločníkom napríklad pre mladé rodiny. Okrem dynamických a úsporných motorov patria k jeho prednostiam aj dynamické jazdné vlastnosti, moderné bezpečnostné systémy a najmodernejšie infotainment systémy a prvky konektivity. Vozidlo je dynamické, ponúka rozsiahlu výbavu a ako je pre vozidlá značky ŠKODA typické - disponuje mnohými prvkami Simply Clever.

Prvá generácia: Od začiatku žiadaná

Príbeh úspešného modelu sa začína v roku 1999, keď spoločnosť ŠKODA AUTO predstavuje prvú generáciu vozidla ŠKODA FABIA na Medzinárodnom autosalóne (IAA) vo Frankfurte nad Mohanom. O rok neskôr, na jeseň roku 2000, je na autosalóne v Paríži prvýkrát predstavený model ŠKODA FABIA COMBI. Zákazníkom bolo dodaných 1 791 000 vozidiel ŠKODA FABIA prvej generácie.

Druhá generácia: Model ŠKODA FABIA dospieva

V roku 2007 uvádza spoločnosť ŠKODA AUTO na trh druhú generáciu vozidla ŠKODA FABIA. Na autosalóne v Ženeve si môžu diváci prvýkrát pozrieť karosársku verziu hatchback. O niekoľko mesiacov neskôr nasleduje na Medzinárodnom autosalóne (IAA) vo Frankfurte nad Mohanom predstavenie karosárske verzie kombi. Maximálny objem batožinového priestoru verzie kombi je 1 460 l, čo je o 235 l viac, ako vo vozidle prvej generácie. V roku 2009 modelový rad dopĺňa automobil ŠKODA FABIA SCOUTLINE, ktorý sa od základného modelu vizuálne odlišuje offroadovými prvkami. V roku 2011 má premiéru model ŠKODA FABIA MONTE CARLO. Za vyše sedem rokov výroby bolo zákazníkom dodaných 1 704 100 vozidiel ŠKODA FABIA druhej generácie.

Tretia generácia: Veľmi populárna vďaka novému dizajnovému jazyku

Tretia generácia modelu ŠKODA FABIA, ktorá bola uvedená na trh v roku 2014, je po vozidlách ŠKODA RAPID a ŠKODA OCTAVIA tretím modelom značky ŠKODA, ktorý preberá nový dynamický a emocionálne dizajnový jazyk značky ŠKODA. Navyše vyniká modernými prvkami bezpečnosti a infotainment systémami. Takisto aj model ŠKODA FABIA tretej generácie sa stal hneď veľkým favoritom vo svojej triede. Doteraz bolo zákazníkom dodaných už 688 500 vozidiel. Aktuálne modernizovaná verzia ďalej vylepšuje výrazný profil tohto malého automobilu a hladko nadväzuje na úspech svojich predchádzajúcich modelov. Predpoklady sú dobré - dopyt po vozidle ŠKODA FABIA je stále vysoký. To dokladajú aj hodnoty predaja, ktoré od uvedenia súčasnej generácie automobilu na trh v roku 2014 majú rastúci trend.

Predajné čísla: Najvýznamnejšie trhy

Od roku 1999 spoločnosť ŠKODA AUTO dodala zákazníkom už 4 183 500 vozidiel ŠKODA FABIA a ŠKODA FABIA COMBI. Tento malý automobil je tak dôležitým pilierom úspechu českej automobilky.

Najvýznamnejším predajným trhom vozidla ŠKODA FABIA je Nemecko. V roku 2017 bolo v tejto krajine dodaných celkovo 42 100 vozidiel; z toho takmer polovicu predaných vozidiel tvoril model ŠKODA FABIA COMBI (19 600 vozidiel, 46,5%).

Na druhom mieste nasleduje Česká republika, domáci trh vozidla ŠKODA FABIA, s 25 300 predanými vozidlami. Na treťom mieste je Poľsko s viac než 20 600 vozidlami a tesne za ním na štvrtom mieste Veľká Británia, kde sa predalo 19 350 modelov ŠKODA FABIA.

Na Slovensku patrí ŠKODA FABIA medzi dlhoročných bestsellerov trhu. Len v minulom roku s tesným rozdielom skončila v rebríčku predajnosti na druhom mieste, keď za svoje auto si ju zvolilo 5 307 motoristov. Žiadanejšia bola už len ŠKODA OCTAVIA.

ŠKODA FABIA R5: Najúspešnejší pretekársky automobil v histórii značky ŠKODA

Okrem osobných vozidiel je model ŠKODA FABIA veľmi známy aj v motoršporte. ŠKODA FABIA R5 je najúspešnejším pretekárskym automobilom v histórii spoločnosti ŠKODA AUTO. Po homologácii vozidla 1.apríla 2015 nasledoval jedinečný vzostup automobilu ŠKODA FABIA R5 na popredné priečky FIA Majstrovstiev sveta v rely (kategória WRC 2). Doteraz bolo 89 zákazníkom v 31 krajinách dodaných 223 vozidiel ŠKODA FABIA R5. Na rely pretekoch dodnes slávili v 59 krajinách celkom 524 víťazstiev. Rok 2017 bol vôbec najúspešnejším rokom pre tím ŠKODA Motorsport. Továrenský jazdec Pontus Tidemand so spolujazdcom Jonasom Anderssonom sa stali šampiónmi kategórie WRC 2. Navyše ŠKODA Motorsport vyhral pohár tímov kategórie WRC 2. Českí šampióni Jan Kopecký / Pavol Dresler stáli na čele 14 posádok, ktoré vo svojich krajinách získali národný titul. V sezóne 2018 tímy ŠKODA vyhrali 7 z doterajších 8 kôl FIA Majstrovstiev sveta v rely kategórie WRC 2 a vedú majstrovstvá. Od roku 2018 pôsobí na scéne slovenského motoršportu nový pretekársky tím ŠKODA Slovakia Motosport, ktorého talentovaný jazdec Martin Koči so spolujazdcom Radovanom Moznerom ml. s automobilom ŠKODA FABIA R5 zvládajú náročné zápolenia o celkové prvenstvo v seriáli Majstrovstiev Slovenskej republiky v rely 2018.

Najnovšie správy