ŠKODA AUTO vyrobila už 100 000 vozidiel iV

31. srpna 2021

Z výrobnej linky automobilky ŠKODA AUTO zišiel už 100 000. automobil s označením iV, ktorým je plne elektrický model ENYAQ iV. Označenie iV používa český výrobca pre vozidlá vybavené čiastočným alebo plne elektrickým pohonom. Slovenským zákazníkom bolo doteraz dodaných už 655 takýchto vozidiel, najviac modelov SUPERB iV

› Jubilejným vozidlom sa stal plne elektrický ENYAQ iV z továrne v Mladej Boleslavi
› V roku 2020 bolo zákazníkom dodaných celkovo 35 000 elektrifikovaných vozidiel ŠKODA
› Na Slovensku bolo doteraz dodaných 655 elektrifikovaných áut ŠKODA
› Aktuálne portfólio modelov iV sa do roku 2030 rozšíri o najmenej tri ďalšie čisto elektrické vozidlá
› Podiel elektrifikovaných vozidiel ŠKODA v Európe sa má do konca dekády zvýšiť na 50 až 70 %

Bratislava, 31. augusta 2021 – Z výrobnej linky automobilky ŠKODA AUTO zišiel už 100 000. automobil s označením iV, ktorým je plne elektrický model ENYAQ iV. Označenie iV používa český výrobca pre vozidlá vybavené čiastočným alebo plne elektrickým pohonom. Slovenským zákazníkom bolo doteraz dodaných už 655 takýchto vozidiel, najviac modelov SUPERB iV. ŠKODA AUTO v súčasnosti vyrába tri modely iV: plug-in hybridy ŠKODA SUPERB iV a ŠKODA OCTAVIA iV a tiež čisto elektrické vozidlo ŠKODA ENYAQ iV. Do roku 2030 uvedie na trh ešte najmenej tri ďalšie elektromobily.

Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť výroby a logistiky, zdôrazňuje: "Za necelé dva roky bolo vyrobených 100 000 vozidiel iV - to je skvelý začiatok cesty do elektrickej éry. Veľké poďakovanie patrí všetkým zamestnancom z výroby, ktorí dodávajú naše vozidlá iV vo vysokom tempe a špičkovej kvalite. Teraz budú nasledovať ďalšie rýchle kroky: ENYAQ iV a dva plug-in hybridné modely sú len začiatok."

Na Slovensku bolo doteraz zákazníkom dodaných už 655 elektrifikovaných vozidiel ŠKODA s označením iV. Najviac bolo modelov SUPERB iV s počtom 306 kusov. Nové 100 % elektrické SUV ŠKODA ENYAQ iV sa teší narastajúcemu záujmu zákazníkov s počtom 112 kusov dodaných vozidiel.

ŠKODA AUTO plánuje do roku 2030 rozšíriť svoju ponuku o najmenej tri ďalšie plne elektrické modely, ktoré budú cenou a veľkosťou pod úrovňou vozidla ENYAQ iV. Spoločnosť ŠKODA AUTO sa zameria na to, aby podiel čisto elektrických modelov na predajoch značky ŠKODA v Európe predstavoval 50 až 70 % v závislosti od vývoja trhu.

Do éry elektromobily vstúpila automobilka ŠKODA AUTO v septembri 2019, kedy začala výrobu plug-in hybridného modelu SUPERB iV a plne elektrického vozidla CITIGOe iV. V septembri 2020 urobil český výrobca ďalší zásadný krok v zavádzaní elektrického pohonu: vo svetovej premiére predstavil v Prahe model ENYAQ iV, prvý čisto elektrický sériový automobil značky ŠKODA postavený na koncernovej platforme MEB pre elektromobily.

Model ENYAQ iV disponuje pohonom zadných alebo všetkých kolies a zákazníci si môžu vybrať z piatich úrovní výkonu a troch kapacít trakčných akumulátorov. Podľa prevedenia ponúka v režime WLTP jazdný dosah viac ako 520 km. Pri každodennom používaní zaujme toto praktické SUV veľkorysým vnútorným priestorom, ktorý je typický pre všetky vozidlá značky ŠKODA. Nová elektrická vlajková loď prináša tiež úplne nové poňatie interiéru, ktoré nahrádza klasické stupne výbavy. Jednotlivé starostlivo zladené podoby vnútra vozidla uľahčujú konfiguráciu a vytvárajú prehľadne štruktúrovanú ponuku jednotlivých verzií.

Popri elektricky poháňaných automobiloch vyrába ŠKODA AUTO v Českej republike tiež vysokonapäťové trakčné akumulátory, a to ako pre vlastné plug-in hybridné modely SUPERB iV a OCTAVIA iV, tak pre vozidlá ďalších značiek koncernu Volkswagen. Na začiatku budúceho roka sa v Mladej Boleslavi spustí výroba batérií platformy MEB, ktorú využíva aj model ENYAQ iV. Český výrobca navyše spolupracuje so svojimi partnermi na vytvorení stabilného dodávateľského reťazca pre ďalší rozvoj elektromobility.

Spoločnosť ŠKODA AUTO prijala pre túto dekádu novú stratégiu ďalšieho rozvoja nazvanú NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2020. Tá stanovuje ambiciózne ciele v oblastiach udržateľného rozvoja, predaja v nových regiónoch a elektrifikácie pohonov. Automobilka sa do roku 2030 chce stať jednou z piatich najpredávanejších značiek v Európe. To chce dosiahnuť posilnením pozície v segmente cenovo dostupných vozidiel a obsiahlou ponukou elektrifikovaných modelov. Podiel elektrifikovaných vozidiel ŠKODA v Európe sa má do konca dekády zvýšiť na 50 až 70 % v závislosti od vývoja trhu. Všetky tieto kroky podľa predpokladov znížia flotilové emisie CO2 do roku 2030 o viac než 50 %.

ŠKODA AUTO sa bude tiež v spolupráci s koncernom Volkswagen a partnermi z oblasti obchodu a verejnej správy podieľať na tom, aby sa Česká republika stala jedným z centier elektromobility. Súčasťou novej firemnej stratégie sú rovnako tak konkrétne ciele pre udržateľný rozvoj a zaistenie diverzity.

Celý text tlačovej správy vrátane fotografií nájdete na ŠKODA Storyboard-e.