Nová ŠKODA ENYAQ iV získala 5 hviezdičiek v teste Euro NCAP

14. dubna 2021

V teste nezávislého združenia Euro NCAP získalo nové elektrické SUV najvyššie hodnotenie piatich hviezdičiek. So ziskom 86 % z maximálne možného počtu bodov ide o jedno z najbezpečnejších vozidiel, ktoré je v súčasnosti k dispozícii.

› Prvé elektrické SUV značky ŠKODA je jedným z najbezpečnejším vozidiel s najvyšším skóre
› Doteraz absolútne najlepší výsledok v oblasti ochrany dospelých aj detí v interiéri vozidla
› Nový model ENYAQ iV pokračuje v sérii päťhviezdičkových hodnotení vozidiel značky ŠKODA

Bratislava, 14. apríla 2021 – Špičkové hodnotenie nového modelu ŠKODA ENYAQ iV: v teste nezávislého združenia European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) získalo nové elektrické SUV najvyššie hodnotenie piatich hviezdičiek. So ziskom 86 % z maximálne možného počtu bodov ide o jedno z najbezpečnejších vozidiel, ktoré je v súčasnosti k dispozícii. Okrem toho dosiahla ŠKODA ENYAQ iV s 94 % hodnotením ochrany dospelých cestujúcich a s 89 % hodnotením ochrany detskej posádky doteraz najlepší výsledok v teste Euro NCAP. Prvý model značky ŠKODA na báze modulárnej elektrifikovanej platformy koncernu Volkswagen, tak aj po sprísnení hodnotiacich kritérií pokračuje v rade špičkových výsledkov v referenčnom teste bezpečnosti. Päťhviezdičkové hodnotenie už skôr dosiahol bestseller značky ŠKODA model OCTAVIA, ďalej kompaktný model SCALA a takisto SUV vozidlá KODIAQ, KAROQ a KAMIQ.

Johannes Neft, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť technického vývoja, hovorí: “Päthviezdičkové hodnotenie nového modelu ŠKODA ENYAQ iV v bezpečnostnom teste Euro NCAP nás veľmi teší. Hrdí sme najmä na výsledok v oblasti ochrany dospelých a detí v interiéri vozidla. Skutočnosť, že sme aj po minuloročnom sprísnení podmienok hodnotenia predĺžili úspešnú sériu päťhviezdičkových výsledkov našich vozidiel, potvrdzuje náš silný záväzok voči bezpečnosti našich zákazníkov a všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky.”

Nová ŠKODA ENYAQ iV dosiahla vynikajúce výsledky v rozsiahlych nárazových a bezpečnostných testoch organizácie European New Car Assessment Programme (Euro NCAP), a to najmä v hodnotení ochrany posádky. S 94 % maximálne možného dosiahnutého počtu bodov za ochranu dospelých vo vozidle a s 89 % za ochranu detských pasažierov dosiahlo prvé čisto elektrické SUV značky ŠKODA absolútne najlepšie hodnotenie testu Euro NCAP. A to napriek tomu, že výberové kritériá boli v roku 2020 opäť sprísnené. Vo všetkých ostatných oblastiach, rovnako tak aj v celkovom hodnotení vo výške 86 % maximálneho možného počtu bodov, sa ENYAQ iV vždy umiestnil medzi najlepšími.

Na palube vozidla ŠKODA ENYAQ iV je k dispozícii až deväť airbagov vrátane centrálneho airbagu medzi prednými sedadlami a komplexná ochrana cestujúcich Proactive Occupant Protection. Početné moderné asistenčné systémy v mnohých situáciách varujú pred možnou kolíziou a dokonca jej aktívne pomáhajú predchádzať alebo minimalizovať jej následky. Patrí medzi ne napríklad Front Assist s prediktívnou ochranou chodcov a cyklistov, Asistent zmeny jazdného pruhu (Side Assist) vrátane Asistenta vyparkovania (Rear Traffic Alert), ďalej Antikolízny asistent, Asistent pri odbočovaní a funkcia Varovanie pri vystupovaní z vozidla. Travel Assist vodičovi aktívne pomáha s riadením v pozdĺžnom a priečnom smere a popri adaptívnom tempomate (ACC) takisto zahŕňa Adaptívne vedenie v pruhu s detekciou práce na ceste, Asistenta pri jazde v kolónach a tiež Núdzového asistenta (Emergency Assist). Na želanie je pre model ENYAQ iV k dispozícii aj head-up displej, v ktorom ŠKODA prvýkrát využíva rozšírenú realitu, a full LED Matrix svetlomety.

European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) je združenie ministerstiev dopravy, automobilových klubov, zväzov poisťovní a výskumných ústavov z ôsmich európskych krajín, založené v roku 1997. Konzorcium má sídlo v belgickom Leuvene. Vykonáva bezpečnostné testy aktuálnych modelov automobilov a hodnotí ich aktívnu a pasívnu bezpečnosť. V uplynulých rokoch sa testy postupne sprísňovali a teraz zahŕňajú niekoľko scenárov kolízií. Kým predtým sa hodnotili výhradne výsledky nárazových testov, dnes sa do výsledku stále výraznejšie premieta aj hodnotenie aktívnych bezpečnostných a asistenčných systémov.

Celý text tlačovej mapy, vrátane fotografií, infografík, videa nájdete  na ŠKODA Storyboard-e.