Chcete mať kondičku na bicykli alebo sa chystáte na preteky?

20. srpna 2021

Z roka na rok sadá na bicykle čoraz viac Slovákov, niektorí len tak pre radosť a zdravý životný štýl, ďalší aj súťažne na pretekoch v snahe byť čo najlepší. Veľké cyklistické podujatie L’Etape du Tour de France prichádza na Slovensko už tento víkend, pričom mnohí hobby či profesionálni cyklisti zobrali prípravu na prvý ročník prestížnych pretekov do svojich rúk

› Cyklistika sa stáva súčasťou životného štýlu mnohých Slovákov
› ŠKODA v spolupráci s Petrom Velitsom prináša niekoľko tipov, ktoré pomôžu pripraviť sa na bicyklovanie či dokonca na cyklistické preteky
› Tipy možno zužitkovať už pri víkendových pretekoch L´Etape Slovakia by Tour de France

Bratislava 20. august 2021 – Z roka na rok sadá na bicykle čoraz viac Slovákov, niektorí len tak pre radosť a zdravý životný štýl, ďalší aj súťažne na pretekoch v snahe byť čo najlepší. Veľké cyklistické podujatie L’Etape du Tour de France prichádza na Slovensko už tento víkend, pričom mnohí hobby či profesionálni cyklisti zobrali prípravu na prvý ročník prestížnych pretekov do svojich rúk. Jazda v pelotóne stoviek cyklistov či tréning na dlhú trasu si vyžaduje správne znalosti. Značka ŠKODA preto prichádza s tipmi od profesionálneho cyklistu Petra Velitsa, ktorý nastúpi na L’Etape a poradí, ako sa pripraviť na vytrvalostné preteky tohto typu či začať s cestnou cyklistikou na dlhé trate.

Príjemné letné počasie priam vyzýva k tomu zobrať bicykel na obľúbené cesty a prejsť na ňom aj desiatky kilometrov. Mnoho hobby cyklistov si takto nielen spríjemňuje deň a robí niečo pre svoje zdravie, ale taktiež pravidelne trénujú a pripravujú sa na veľké cyklistické podujatia, akým je napríklad i L´Etape Slovakia by Tour de France, ktoré sa uskutoční už tento víkend. Dlhšia pretekárska trasa má viac ako 100 kilometrov, pričom pripraviť sa na takéto vytrvalostné preteky dá zabrať.

Značka ŠKODA preto oslovila profesionálneho jazdca Petra Velitsa, aby sa podelil so svojimi tipmi na správnu prípravu na náročnejšie bicyklovanie, ako aj na vytrvalostné preteky. „V prvom rade je potrebné trénovať pravidelne a nezameriavať sa na tvrdý tréning v podobe dlhých hodín na bicykli tesne pred súťažou. Ak ste tréning zanedbali a telu dáte zabrať na záver, budete unavení,“ vysvetľuje Peter Velits a dodáva, že ak cyklisti začínajú trénovať týždeň-dva pred súťažou, radšej by mali pokračovať v kondičnom tréningu a pripravovať sa na budúci ročník.

Pravidelný tréning v podobe dvoch jázd týždenne prinesie jazdcom dlhšiu výdrž, vyššiu priemernú rýchlosť či ľahšie zdolanie prevýšenia. Peter Velits tiež odporúča venovať sa aj iným športom, ktoré môžu pomôcť kondícii na bicykli. Aj keď sa u profesionálov konkrétny šport neodporúča, Peter predsa len menoval jeden osobný tip: „Mne pomáha joga. Cítim sa po nej flexibilnejší, čo pomáha môjmu telu pri bicyklovaní.

Podľa Petra je tiež dobré zvoliť si správnu stratégiu. „Určite môžem poradiť, aby si cyklisti na začiatku nevyčerpali sily a úvod pretekov neprepálili. Nie je kam sa ponáhľať,“ vysvetľuje Peter Velits a dodáva: „Pridať tempo by som odporúčal skôr na kopcoch, v záverečnej časti to skúsiť doraziť a získať cenný čas.

Peter tiež poradil, že je dôležité chápať a dodržiavať pravidlá cyklistického pelotónu. Jazda v ňom môže byť úplne iná v porovnaní s teóriou a preto si treba jazdu v skupine natrénovať. „Rozhodne by som poradil skúsiť sa pripojiť v rámci tréningov k malej skupine a naštudovať si, ako sa správať. Zohratá skupina jazdca ľahko vycvičí a ten rýchlo pochopí, ako pelotón spolupracuje,“ vysvetľuje Peter a dodáva: „Základné pravidlo je byť opatrný a nebrzdiť prudko či nemeniť výrazne smer, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Byť opatrný na brzdách a pri vybočovaní je základ toho, ako sa vyhnúť hromadnému pádu.

Na záver je dôležité nezanedbať prípravu. Energetické gély, občerstvenie či dostatok tekutín by mali byť základnou výbavou každého jazdca. „Okrem toho je dobré si zobrať malý a ľahký servisný balík, aby ste si vedeli vymeniť defekt, prípadne nastaviť potrebné veci na bicykli,“ uzatvára Peter Velits.

Aj vodiči by mali dávať pozor na cyklistov

Spoločné fungovanie cyklistov a motoristov na cestách často prináša aj nebezpečné situácie, ktorým je potrebné predchádzať. Najdôležitejšou podmienkou šťastného dojazdu do cieľa preto naďalej ostáva ohľaduplnosť tak na strane vodičov, ako aj bajkerov. Vodiči by mali cyklistov predbiehať tak ohľaduplne, akoby predbiehali člena svojej rodiny. Dôležité je pritom dodržiavať 1,5-metrový odstup a predbiehať len vtedy, keď má vodič prehľad o všetkých účastníkoch premávky, čo platí najmä pred zákrutami.

Značka ŠKODA sa dlhodobo venuje téme cyklistiky a okrem jej podpory vyvíja vo svojich automobiloch systémy, ako chrániť ostatných účastníkov cestnej premávky. ŠKODA tak napríklad ponúka asistenta Rear Traffic Alert, ktorý pri cúvaní varuje pred objektami pohybujúcimi sa za vozidlom či funkciu varovania pri vystupovaní z vozidla. Tá vodiča upozorní, ak sa pri otváraní dverí blíži iné auto alebo cyklista. Príspevkom k zlepšeniu bezpečnosti premávky v meste je Front Assist s prediktívnou ochranou chodcov a cyklistov. Ten rozpoznáva autá, cyklistov a chodcov pohybujúcich sa pred vlastným vozidlom a vodiča varuje opticky aj akusticky a v kritických situáciách iniciuje brzdenie, aby aktívne zabránil zrážke.

Viac informácií k podujatiu L´Etape Slovakia by Tour de France nájdete na: https://letapeslovakia.sk/

Celý text tlačovej správy vrátane fotografií nájdete na ŠKODA Storyboard-e.